Sally J. Naish, Principal
781.859.9993
sally@lightandshadegardens.com

FEATURED

Exposed Street Corner

Located at an urban intersection, the yard of this large two-family house had little to offer to either the homeowners or passersby.  The continuous row of evergreens appeared to separate the house from the lawn; the taller shrubs blocked light and views at several windows.  The goal was to reclaim the yard and create a beautiful, welcoming garden for the homeowners that would complement the house and enhance the streetscape.  Removing the yews added significantly to the available space, allowing the planting of trees and the creation of a path that winds through the garden, beneath an arbor, and ultimately connects the front walk to the driveway in the rear.

The row of evergreens appear to separate the house from its front yard.
Year-round interest is provided by a mix of deciduous and evergreen shrubs and perennials.
Overgrown shrubs block both light and views
Woodchip path winds through trees, shrubs and arbor
Foundation evergreens accentuate mass of the house on this exposed corner.
Trees counterbalance mass of house
Tree-strip needed facelift
Tough plants for tree-strip

Front yard looks the same year-round

Front yard offers nothing of interest and looks the same year-round.

Mix of deciduous and evergreen shrubs for year-round interest.

A mix of deciduous and evergreen shrubs provide structure and can be enjoyed from both the porch and the sidewalk.

Overgrown shrubs block light to the interior

The overgrown foundation evergreens block the light to the interior and views to the exterior.

The woodchip path draws the eye and the visitor among the plants and beneath the arbor towards the front yard.

Foundation evergreens accentuate mass of the house.

The continuous row of evergreen shrubs accentuate the mass of this two-family home.

Although not yet fully grown, the new trees are already helping to counterbalance the mass of the building

Although not yet fully grown, the new trees are already helping to counterbalance the mass of the building.

The tree-strip too needed a face-lift

The tree-strip too needed a facelift.

Tough plants were chosen to withstand the inhospitable conditions

The toughest plants used in the design for the yard were chosen to withstand the inhospitable conditions of the tree-strip.

Exposed-Street-Corner-1 thumbnail
Exposed-Street-Corner-2 thumbnail
Exposed-Street-Corner-3 thumbnail
Exposed-Street-Corner-4 thumbnail
Exposed-Street-Corner-5 thumbnail
Exposed-Street-Corner-6 thumbnail
Exposed-Street-Corner-7 thumbnail
Exposed-Street-Corner-8 thumbnail

Comments are closed.